1

 

Waarom lukt het dan niet ?

Waarom lukt het dan nietHeel vaak krijg ik mensen bij mij die zeggen: ik sport wel en kijk wel uit wat ik eet (eigenlijk eet ik heel weinig) maar toch val ik niet af!! Hoe kan dit...? Daar zijn verschillende redenen voor...

1. Op de verkeerde manier sporten

Veel vrouwen maar ook mannen vallen niet af omdat ze op de verkeerde manier sporten. Als je voortdurend dezelfde workouts doet, bijvoorbeeld alleen maar cardio, dan went je lichaam hieraan en zal het hierop inspelen. Het past zich dus gewoon aan! Probeer daarom af te wisselen. Een goeie combi is bijv. 2x per week krachttraining en 1 keer per week cardio. Je lichaam krijgt dan niet te tijd om zich aan te passen en wordt elke keer weer geprikkeld. Je zult zien dat je hierdoor ook sneller vet gaat verbranden.

2. Stress

Veel mannen en vrouwen hebben last van stress. Ze moeten alle ballen in de lucht houden. Sociale contacten onderhouden, het huishouden, de kids, sporten, carrière maken enz.
Dit is vaak te veel en kan tot veel stress leiden. In stresssituaties maakt het lichaam het stresshormoon cortisol aan.
Alle vrijgekomen cortisol kan geen kant op en slaat zich op in je lichaam. Hierdoor houdt je lichaam sneller vet vast en heb je ook sneller honger. Wil je dus afvallen? Sport dan voldoende, maar werk ook aan je mentale rust.

3. Te weinig eten

Ja, het kan echt. En dat gebeurt echt bij heel veel mensen. Je kan ook te weinig eten en hierdoor niet afvallen! En dat heeft ook weer te maken met het stresshormoon cortisol. Als er meer energie uit je lichaam gaat dan dat er binnenkomt, kan je lichaam in de stress schieten. Het ervaart een tekort en een gemis, en zal daarom meer vet vasthouden. Je komt als je te weinig eet simpelweg niet in je basisverbranding omdat je niet voldoende calorieën binnenkrijgt om in je verbrandingsproces te komen.

Als je dus regelmatig sport, is het belangrijk dat je daar goed bij blijft eten. Zo min mogelijk eten is geen manier om af te vallen. Eet wat eiwitten na het sporten voor het stukje spierherstel!

4. Je eet niet gezond

Sporten is een goed uitgangspunt om af te vallen. Je moet je lichaam in beweging brengen om calorieën te kunnen verbranden. Maar met sporten alleen kom je er niet!
Het is erg belangrijk dat je ook je voedingspatroon aanpast als je wilt afvallen: geen pakjes, zakjes, potjes, flesjes waar allemaal TOEGEVOEGDE SUIKERS INZITTEN, gevarieerd eten, kleinere porties, geen snelle maar juist langzame koolhydraten (je hebt er minder van nodig en je bent er langer vol van) en water drinken om je afvalstoffen kwijt te raken