1

 

Help....!! Hoe overleef ik mijn vakantie zonder aan te komen?

vakantieHet is weer zover.... De zomervakantie is aangebroken en velen van ons hebben zich voor die tijd behoorlijk uitgesloofd om bikiniproof voor de dag te komen. Maar ja, dat uitsloven heb je natuurlijk niet voor niets gedaan. Bloed zweet en tranen en nu maar hopen dat de kilo’s er in de vakantie niet weer aanvliegen.

Onder het mom ‘het is toch vakantie!’ lijkt er totaal geen grens meer te zijn als het om eten (of drinken) gaat. Bij ‘vakantie’ hoort ook eten waar je zin in hebt en drinken waar je zin in hebt. Heel begrijpelijk, want je hebt waarschijnlijk veel geld uitgegeven voor je vakantie en er hard voor gewerkt. Vakantie is genieten en daar horen geen beperkingen bij, althans zo lijkt het.

Het all-inclusive concept heeft het voor velen nog veel moeilijker en uitdagender gemaakt. Ten eerste omdat je het idee hebt dat je vooral alles wat er aangeboden wordt aan eten en drinken moet benutten. Want je hebt er toch voor betaald?! En ten tweede omdat het er zo aanlokkelijk uit ziet. Grote buffetten waarbij het eten onophoudelijk wordt aangevuld. Er is zoveel keus en het ziet er allemaal zo lekker uit, dat kun je toch niet laten staan?

Waar het feitelijk om gaat is dat het net lijkt of je niet echt kunt genieten als je tijdens je vakantie gezond, lekker en bewust wilt blijven eten. Ergens in jou leeft kennelijk de overtuiging dat bij vakantie en ontspanning lekker eten en drinken hoort. Meestal is dat eten en drinken dat je normaal gesproken niet eet, of waarvan je weet dat je het beter niet kunt eten omdat je er spijt van zult hebben als je weer thuis bent.

Vaak heeft men de overtuiging dat eten & drinken bij gezelligheid én mooi weer hoort. Dus als het mooi weer is, dan komt er als vanzelf van allerlei chips en toastjes op tafel met een fles rosé. En zo wordt het dan heel erg gezellig. Het lijkt dus net of het niet gezellig kan zijn als er geen hapjes en drankjes zijn. Met deze overtuiging wordt het op zomervakantie een hele uitdaging om niet aan de toastjes, chips en wijn te gaan. Want dan wordt het dus geen gezellige vakantie. En dat kan niet, want vakantie is ontspanning en dus gezelligheid.

Vraag jezelf eens af welke overtuiging jij hebt, die ervoor zorgt dat je in de vakantie ‘los’ gaat qua eten & drinken? En vraag jezelf dan eens af welk bewijs je hebt dat deze overtuiging, deze gedachte, ook daadwerkelijk waar is? En stel dat er een mogelijkheid bestaat dat deze gedachte niet helemaal klopt? Welke mogelijkheden ontstaan er dan voor jou? Hoe zou je deze gedachte, deze overtuiging, kunnen ombuigen zodat het je gaat helpen deze vakantie? Zodat je als je terugkomt niet bang hoeft te zijn voor de weegschaal? Gewoon omdat je ontdekt hebt dat genieten van je vakantie niets te maken heeft met eten en drinken.

Genieten van je vakantie heeft denk ik vooral te maken met even weg van huis zijn, een andere omgeving en lekker kunnen ontspannen. Kortom: genieten van je vakantie gaat niet over eten & drinken: dat zijn slechts gedachten die jij daar over hebt en die kun je dus gaan loslaten

Een aantal tips:

- All-inclusive betekent niet all-you-can-eat!

- Probeer bij het diner je koolhydraten zo nu en dan eens over te slaan en bestel een extra salade.

- Beperk het gebruik van alcohol, suikerrijke cocktails en frisdrank.

- Drink zoveel mogelijk water!

- Spreek met jezelf af dat je b.v. om de dag een ijsje mag. Het liefst een waterijsje of max. 2 bolletjes zonder hoorntje.

- Vermijd zoveel mogelijk de auto, bus of taxi en loop naar de winkeltjes in het centrum, dat restaurantje net buiten het dorp of de bezienswaardigheden op ’n paar kilometer afstand.

- Spring wat vaker in de zee of het zwembad om elke dag baantjes te trekken.

Fijne vakantie..... Geniet ervan !!

Contact