1

 

Je bent wie je denkt dat je bent !!

brigitte breevaartTe gast: Brigitta Breevaart

Er zijn mensen die geen moeite hebben om een dieet te volgen en kunnen vaak die paar kilo die ze af willen vallen er snel afkrijgen. Maar hoe zit het de mensen die misschien al voor de 7e keer aan een dieet beginnen? Al die 7 keer is het prima gelukt maar men is toch steeds weer aangekomen. En vaak het vervelende daarvan is dat het je ook steeds meer tegen gaat staan om weer aan een dieet te beginnen omdat je in je achterhoofd al zoiets hebt van 'zal ik het deze keer wel volhouden?' en, 'jeetje, daar ga ik weer. Het staat me wel tegen om wéér te beginnen'. Maar het kan ook goed zijn dat je bent begonnen en het lukt je maar niet om het vol te houden. Je komt steeds weer in de verleiding en steeds weer vertel je jezelf, morgen, DAN ga ik echt beginnen!

Misschien wordt het dan nu eens tijd om verder te kijken dan alleen een dieet. Kijk, dat je wat aan je gewicht wil doen is vaak logisch, maar misschien moet je er eens over nadenken of het echt wel je gewicht is waar je aan moet werken. Ik zeg namelijk dat je gewicht niet het probleem is, maar dat het één van de gevolgen is van je probleem. Het probleem is o.a. dat je meer (of minder) voedsel tot je neemt dan je lichaam nodig heeft. Meer (of minder) dan je lichaam nodig heeft voor de stofwisseling en de genen waarmee jij bent uitgerust. Dat is de reden dat je lichaam een overmaat aan gewicht heeft.

Vaak zijn het je eigen zelfondermijnende gedachten, die je belemmeren om tot een bepaald gewicht af te vallen en daarop te blijven. Maar onzekerheden los je niet op met een dieet, want die hebben te maken met je innerlijk, met de persoon die jij werkelijk bent. Juist in dat laatste schuilt de kern en ligt de oplossing om ook daadwerkelijk je eetgedrag en daarmee je gewicht blijvend te veranderen

Bij afvallen gaat het niet om het einddoel – de prestatie- maar om het leerdoel. De prestatie laat zich makkelijk vertalen naar getallen. Bijvoorbeeld, ik wil over een maand 4 kilo lichter zijn of nog voor de zomer 10 kilo afvallen. Als het doel niet wordt gehaald, is de poging in principe mislukt.

Door de juiste begeleiding krijg je als persoon inzicht in het totaalbeeld van gedachten, gevoelens, ervaringen en eventuele wensen. Met dit inzicht, motivatie en de bereidheid om naar jezelf te kijken, is de eerste stap gezet naar de oplossing door een andere kijk op jou eet probleem.

Het vraagt van jou niets meer en niets minder dan de bereidheid om de 'confrontatie met jezelf' aan te gaan. Te willen leren en groeien. Zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor je gedrag en het effect ervan. Wat moed en lef om de leuke, maar ook spannende, zoektocht aan te gaan. Door te experimenteren met wat je ontdekt, ben je in staat om blijvende verandering te realiseren.

Mijn naam is Brigitta Breevaart. Ik ben gedragstherapeut en heb een praktijk in Capelle a/d IJssel. Al vele jaren begeleid ik mensen met eetproblemen. Graag nodig ik je uit voor een gratis gesprek om samen te kijken of je er aan toe bent om te werken aan die zelfondermijnende gedachten. Ben je bereid om naar jezelf te kijken, dan help ik je daar graag bij. Omdat ik aangesloten ben bij beroepsverenigingen vergoeden veel zorgverzekeraars mijn hulp geheel of gedeeltelijk. Meer hierover, en over dat wat ik doe, vindt je op mijn site: www.jebentwiejedenktdatjebent.nl

Graag tot ziens.

Warme groet,

Brigitta Breevaart