1

 

Thuiswerken, dagritme en eetpatroon

Thuis werkenWanneer je thuiswerkt zal je dagritme anders zijn dan wanneer je naar kantoor of werkplek gaat. Dit kan van invloed kan zijn op je eetpatroon. Mogelijk beweeg je minder ook minder. Zo mis je de fietstocht naar je werk of het stuk lopen van station naar kantoor of je sportclub avondje.
Als je gezond eet, goed slaapt en beweegt, zorg je voor een optimale weerstand. En je zorgt ervoor dat je niet aankomt.

Eten is meer dan alleen maar je honger stillen.
Het is veel meer dan alleen maar nadenken over het binnenkrijgen van voedingsstoffen en het geven van energie aan ons lichaam
Probeer zoveel mogelijk je normale eetpatroon vol te houden. Neem je op werk ook geen koek bij de koffie? Doe dit dan thuis ook niet. Zorg ervoor dat je een lunchmoment hebt. Zo ben je weg van de computer en kan je weer opladen voor de middag.
Werk niet door tijdens de lunch. We weten dat als je eet terwijl je afgeleid wordt, dit ervoor kan zorgen dat je meer eet.

Je huis gezond inrichten
Wist je dat jouw huis je helpt tot gezondere keuzes wanneer je veel gezond eten om je heen ziet? Vul een fruitschaal met lekker fruit in je keuken of op tafel en zet snack groenten neer op je werkplek, vul je koelkast met verse groenten. Het ziet er ook kleurrijk uit verse groenten en fruit en dat maakt je ook vrolijk.

Emotioneel eten tijdens de quarantaine
Een ding dat we weten uit de wereld van de emotionele psychologie en voeding is dat wanneer mensen last hebben van stress of angst, hun eetgewoonten beginnen te veranderen. Wat we emotioneel eten noemen.
Het kan zelfs zo extreem worden dat het een ware emotionele ontsnapping wordt. Quarantaine werkt als een trigger voor angst en dit kan je eetpatroon op verschillende manieren veranderen.
Wanneer we onze boodschappenlijst maken of aan het koken zijn, denken we er niet altijd aan om ons lichaam de vitamines, eiwitten en mineralen te geven die het nodig heeft. We willen lekker eten, genieten en degenen van wie we houden laten genieten van iets lekkers.
Eten is iets om van te genieten en op deze momenten dat angst en stress je leven kunnen domineren, kan het fungeren als een echte uitlaatklep. Het is een voor de hand liggende realiteit.
Er zullen mensen zijn die tijdens deze quarantaine de noodzaak om een uitgebalanceerd dieet aan te houden niet uit het oog verliezen. Maar we moeten ook denken aan degenen die bijvoorbeeld in het verleden aan een eetstoornis hebben geleden.
Aan de andere kant is het een feit dat mensen tijdens deze weken van quarantaine steeds meer ongezond voedsel consumeren.
Een van de meest populaire supermarktproducten van de afgelopen periode is gist. Er is plotseling interesse in het maken van brood, desserts en andere bakkerijproducten. Het is duidelijk leuk om deze recepten te maken. Allereerst omdat het ontspannend is. Het is ook motiverend. Werken met je handen is altijd bevrijdend voor de hersenen.
Ten tweede, omdat je dat recept later op je Instagram-account kunt uploaden en een ‘like’ kunt krijgen. En daar kan je dan weer een blij gevoel van krijgen.

Beweging
Bouw zoveel mogelijk vaste beweegmomenten op een dag in en zet deze ook in je (werk)agenda. Sta op dezelfde tijd op en wandel een rondje door de buurt nu je geen reistijd naar werk hebt. Je kunt ook een vaste wandeling inplannen na de lunch. Houd daarbij natuurlijk wel 1,5 meter afstand tot andere mensen en mijd drukke plekken.
Sta ook regelmatig op van je werkplek en doe hierbij wat rek- en strekoefeningen of loop een paar keer de trap op en af om weer fit aan de slag te gaan. En denk ook eens aan het televisieprogramma Nederland in Beweging, elke dag om 06.00, 10.15 en 13.25 uur op npo1.Heb je kinderen en/of werk je samen met je partner thuis? Doe bovenstaande activiteiten samen. Informeer of er online lessen aangeboden worden bij je sportclub. Deze kan je thuis in je woonkamer volgen. Denk aan buitensporten die je alleen kunt doen, zoals een rondje hardlopen.

Hulp nodig bij Avallen?
Heb jij hulp nodig en lukt het je niet alleen om af te vallen?
Heb jij die stok achter de nodig?
Wil jij gezond en fit door deze periode van feestdagen en Lock down heen komen?
​Wil jij met het gezin mee eten?
Ik help je graag met een voor jou op maat gemaakt dagschema, gezonde en lekkere recepten met vers producten uit de supermarkt.
​Ook online coaching mogelijk!
Wil jij dit, vul dan het formulier in hier op de website voor in Intake.